Forward, the science is a sun ...
Dropdown Menu
Dropdown Menu
Предишна Страница/Назад
Следваща Страница/Напред
Основен Списък
Търсене
 
Фото-Отчет за
Крапецкото микро сборище 2012
състояло се от 1 до 9 Септември 2012 г.

Випуск 1976—1981 физика на СУ “Св. Климент Охридски”
(Съкратен вариант)

Благодарности на:

Участниците

На Крапецкото сборище 2012 присъстваха 2 човека:

Мястото

Най-добрите снимки от Крапец 2012

Ето Божовата класация за продукцията на сборищните папараци:


1 Септември 2012 г.

    Разходка из село Крапец. Вероятно за половин-един час ще видите всичко в него: площада с кметството, пазарчето и 3те магазина за хранителни стоки, наблизо е църквата, има 2 ресторанта и 3 кръчми от различен вид, стари къщи и нови хотелчета, хотел Яница с басейни, но без плаж, китни или изоставени дворове с/без зеленчукови градини, лодкостоянката, до която извежда централния път през селото. Внимание: цените на хранителните стоки са неразумно силно завишени през активния сезон на туристите - ако имате възможност, то пазарувайте от други населени места!
    Плажа е на около 2.5-3 километра северно от селото (зависи от къде тръгнете), но е огромен и се простира на 6 километра до къмпинг "Космос" (на 4 км от Дуранкулак, на Карталийски нос (нос Карталбубун)). Ако сте любител на плажния туризъм, то на него е Вашето място!
    Морето като цяло е плитко край брега, примерно 0.5-2 метра (50-200 метра на вътре), но на места има пропадания, край плажа дъното е пясък, на места с дребни камъни. На юг от плажа (до плажа на село Езерец) също има плажове, но те са с едър пясък и/или малки камъни и/или натрошени миди, на места има и добри пясъчни ивици, дъното край брега е пясък/дребни камъни/глина. Където брега е висок може добре да се забележи цвета на морската вода, който при вълнение добре показва вида на дъното, например мътната в крайбрежната зона вода очертава райони с дъно от пръст (основно глина). Имайте пред вид, че брега е открит (важи навсякъде на север от нос Калиакра с изключение на залива Болата непосредствено след него), което предразполага към по-бурно море в прибрежния район. Ще Ви трябват примерно 2-3 часа да проучите брега по сушата в непосредствена близост до Крапец (и един-два дена да направите също плувайки в морето).

2 Септември 2012 г.

    Първата голяма пешеходна екскурзия, чисто ходене 6 часа отиване и връщане (както казват, "луди всякакви"!): Крапец - плажа на село Езерец - Плажа на град Шабла - нос Шабла и фара на Шабла - и обратно до Крапец.
    Потегляме от Крапец на юг по брега, частично по черен път над морския бряг на Добружанското плато и частично по самия морски бряг. Тук брега е висок 12-18 метра и е пръст (земя), а скалите са рядкост (същото важи до нос Шабла), което обославя ерозията му, която ясно личи и по официални данни брега се руши на места със скорост до 1 метър годишно (вижте бункера на плажа на Езерец, който около 1943 г. е бил далеч от морето, а бункера към Шабла отдавна е погълнат от морето). Платото над морето постепенно се снишава. и на практика изчезва на плажа на село Езерец, до който стигаме за кръгло 1 час ходене.
    Плажа на Езерец продължава с километри и преминава в плажа на град Шабла. Прехода по този голям плаж, около 3 километра, е кръгло 1 час. Зад него има дюни, а зад тях се намира Шабленското езеро, а към Шабла до езерото е резиденция Шабла.
    След плажа на Шабла следва зона подобна тези от Крапец до плажа на Езерец: едър пясък, дребни камъни и натрошени миди непосредствено до морето, а брега отново става висок. Тя продължава до нос Шабла, до където има още 1 час ходене по крайбрежието. На нос Шабла се намира лодкостоянката на Шабла, село Кария и фар Шабла, който е най-стария морски фар на Балканите (1856 г. е въведен в експлоатация, преди това е имало сигнални огньове на неговото място) и възможно в Европа. Тук можете да похапнете в някоя от кръчмите (внимавайте за цените!) и да се изкъпете на свободно течащата минерална вода в "центъра" на Кария.
    След почивка и обед, поемаме по обратния път и след 3 часа ходене по брега се прибраме в Крапец.
    По пътя си намерихме странни обекти на пътя над плажа на село Езерец, на плажа между плажовете на Езерец и Шабла и на плажа на Шабла. По една версия те са морски мини, а по друга са взриватели от ракети. Естествено, обадихме се на 112 ... Във всички случаи, те са някакъв остатък от военно-морските учения проведени няколко дена преди посещението ни на указаните места.

3 Септември 2012 г.

Почивка от екскурзията от предния ден. Проучване на морето в близост до брега, примерно 70-200 метра от него, в околността на село Крапец от плажа му на юг до средата на брега до плажа на Езерец.

4 Септември 2012 г.

    Втората голяма пешеходна екскурзия, чисто около 8—8.5 часа ходене: Крапец - плажа на Крапец - плажа на село Дуранкулак - лодкостоянка Дуранколак (до нос Карталбубун, известен още като Карталийски нос) - комплекс "Златна Рибка" на Дуранкулашкото езеро - село Дуранкулак - Паметника "Чакаща жена" на запад от Дуранкулак - и към Крапец ...
    От Крапец до плажа му е към 0.5 часа ходене от вила Дона. След ливадите след селото свиваме към брега по пътя от бетонни блокове покрай военното поделение (асфалтовия път води до изоставен къмпинг до плажа и там преминава в черен път над и покрай плажа) - от високия бряг има хубава гледка към морето, от север през изток до юг.
    Като излизаме на плажа на Крапец (широк 30-60 метра, на места с дюни зад него) продължаваме по него до Дуранкулашкото езеро, което започва точно където свършва високото плато над плажа (на края му има гора), до където се върви около 1 час (40 минути бърз ход), около 2.5—3 километра. Следва широк, безлюден плаж, на места с юни зад него, зад който се намира Дуранкулашкото езеро и Блатото. Той завъшва с плажа на село Дуранкулак, където се намира къмпинг "Космос" на нос Карталбубун (Карталийски нос), където можете да се почине и похапне. Тази отсечка иска още около 1 час ходене (по пясък) и общо с предишната е 6 километра. След къмпинга е лодкостоянката на село Дуранкулак (преди най-издадената част на нос Карталбубун (Карталийски нос)), от където можете да обхванете с поглед целия изминат по плажа път от Крапец.
    Следва посещение в култовия за района ресторант на комплекса "Златна Рибка". Внимание, има само един път до него: преди/след бившото ТКЗС свивате на дясно/ляво ако идвате от юг/север (отклонението е точно срещу червения супермаркет) и след това хващате десния път (има табели, ако още стоят) щото левия път извежда на Блатото след бившия Биволарник. По всеобщо мнение си струва да изядете някоя друга рибена чорба тук (на цена по-ниска от тази в Крапец!!) и да хапнете някой друг рак (ако не са свършили). Рибното меню е много разнообразно и добро. Ако желаете, обадете се на Божо и той ще ви изпрати пълния вариант на менюто с цените.
    После разглеждаме село Дуранкулак. (Има пряк път от ТКЗТо до центъра през мостче над дерето, питайте за него ако сте пеша!) На центъра му е площада с мемориалния паметник "Въстаналият селянин" посветен на Дуранкулашките бунтове от 1902 г. срещу десятъка, там е и Кметството. В дясно от Кметството има детска площадка зад която е църквата. От центъра поемаме на запад (Кметсвото остава от дясната ни страна) и на около 1 километар извън Дуранкулак завиваме на ляво по асфалтов път. Той стига до най-високата точка в района, кадето е паметника "Чакаща жена" и от където има чудесна гледка към Дуранкулак, Добружанското плато и Дуранкулашкото езеро.
    Накрая се връщаме в село Крапец.

5 Септември 2012 г.

    Отмора от предишната екскурзия.
    Сутринта се проучва морето край плажа на село Крапец.
    След обед отиваме в град Шабла, където се разхождаме из центъра му. Прави впечатление голямото читалище с библиотека, в сградата на което би трябвало да е Историческия музей, но след земетресението от 2010 г. той е изчезнал неизвесто къде и е недостъпен за обикновенния турист с простото желание да го разгледа. Като компенсация за изчезналия Исторически музей посещаваме "Зеления учебен център", известе като "Зеления център" в Шабла. Помещава се в сградата на старото училище и е приятно място за отмора в сянката на дървета пред него или около езерцето зад него, което пресъздава идеята за Дуранкулашкото езеро. В центъра можете да разгледате (срещу 3 лева входен билет) някои археологически находки от Големия остров на Дуранкулашкото езеро и да изгледате 2 филмчета (общо към 30 минути, малко са примитивни, но си заслужават) за това езеро и района около него и Шабла. Ако се интересувате от историята, археологията и друго инфо за района, то тук е място да зададете Вашите въпроси, на които ще получите компетентни отговори от служителите/сътрудниците на Зеления център.

6 Септември 2012 г.

Денят е посветен на плаж и, основно, плуване в района на плажа на село Крапец.Това е почивка преди подвизите през сведващите 2 дена.

7 Септември 2012 г.

    Отново на път! Но този път с велосипед. Целта е обиколка на Дуранкулашкото езеро след ред консултаци за пътищата около него и къде как може да се стигне. Важно: няма непрекъснат път около цялото Дуранкулашко езеро (и Блатото)! Има 2 или 3 места, където пътя около езероте се прекъсва (зависи къде точно искате да идете) и ще се наложи да ги заобиколите доста от далече.
    От Крапец по асфалтов път се стига до изоставен къмпинг до плажа на Крапец и оттам се продължава по черния (ляв!) път над плажа (десния път свършва по средата на плажа и ще трябва да се катерите до горния път). Пътя е много неравен и на места с пясък, което затруднява колоезденето. След като свърши гората и пътя слезе на нивото на плажа, свиваме в ляво, където се вижда тръстика (тя е на брега на езерото). Тук има много черни пътища, но сигурния начин е да държите десния път покрай езерото.
    Брегът е обрасъл с гъста трастика, но на места има ("рибарски") кътчета, от където можете да зърнете Дуранкулашкото езеро. Приятни гледки, имате шанс да зърнете лебеди, разни видове гъски и други птици населяваще района, който е подходящ за фото-екскурзия. За съжаление велосипедната част от излета приключи малко след Малкия остров на Дуранкулашкото езеро, където задната гума цъфна странично. Както се досещате, обратното връщане беше пеша с бутане на велосипед и продължи към 2.5 часа.
    След обед за малко се озавахме в град Шабла, а покъсно направихме разходка из село Крапец и близкия до него приморски район.

8 Септември 2012 г.

    Третата голяма пешеходна екскурзия, около 7 часа чисто ходене: (с кола до) село Дуранкулак - Големия остров на Дуранкулашкото езеро - Паметника "Чакаща жена" на запад от Дуранкулак - село Дуранкулак - комплекса "Златна Рибка" - около Дуранкулашкото езеро до къмпинг "Космос" - по плажа до село Крапец.
    С кола стигнахме в село Дуранкулак, където си купихме и хапнахме вкусен хляб от местната фурна (на 70на метра от Кметсвото по улицата на долу (на изток)). Отново разгледахме паметника посветен на Дуранкулашките бунтове, църквата от вън (беше заключена) и площада. После с кола се доставихме на централния път Варна-Дуранкулак на разклона за Големия остров на Дуранкулашкото езеро, Това отклонение се намира в дясно/ляво след/преди двуетажна самотна къща (с име свързано с птица, май имаше нещо патешко/гъсешко в него?) в полето ако идвате от юг (Варна)/север (Дуранкулак), а къщата е била начално предназначена за наблюдение на птиците в Езерото, но сега не е много ясно за какво служи и външно мяза на хотел (може някой да я е приватизирал?). Големия остров се вижда от пътя, тръгвате по асфалтовия път към езерото и свивате на дасно по черен път, който води до малка полянка с голямо дърво, от която наляво тръгва път към Острова, цялото разстояние от централния път е около 400 метра. Внимание: на самия подход към Големия остров, който е на 40на метра от брега, може да Ви се наложи да газите във водата до коляно, ако нивото й е високо, но това нормално не се случва през август-септември, когато острова е реално полуостров. На Големия остров се намират археологически разкопки и остатъци от човешка дейност от около 5000 години преди нашата ера до ІX век,когато той е бил обитаван. За съжаление острова е много обрасъл с растителност, не се поддържа и обектите там са трудно разпознаваеми. Все пак личат основи на сгради (вероятно подредени от археолози), 2 табели с надписи (вече трудно читаеми) и храма на Кибела (около 500 години преди н.е.), който е частично в естествена пещера и над който има направен и все още държащ се покрив. От острова има добри гледки към езерото и околността.
    От Големия остров се отправихме пеша към Паметника "Чакаща жена" на около 1 километър западно от Дуранкулак. Върви се по централния път до началото на селото, там свивате в ляво по "околовръстния" му черен път и въвите по него докато излезете на асфалтовия път за Добрич, по който свивате на ляво (селото остава зад Вас) и хващате следващото отклонение в ляво, което води на нужното място, паметника се вижда отдалече). Както вече писахме по-горе, от тук има великолепна гледка към околността.
    Следващата ни цел беше комплекса "Златна Рибка" на брега на Дуранкулашкото езеро. До него има частично пряк път от центъра на Дуранкулак: хващате продължението на пътя за Добрич към центъра на селото, Кметството Ви остава от ляво, минавате по мостче над дерето и после хващате първото отклонение надясно, което ще Ви изведе на централния път, по който стигате до бившото ТКЗС и нататък пътя беше описан по-горе. В Ресторанта на комплекса се гостихме с вкусна рибена чорба, а после се излегнахме в сянката на едно върба в двора до езерото.
    Нататък идеята беше да стигнем от "Златна Рибка" пеша до плажа, някъде между Дуранкулашкото езеро и Карталийското езеро (Карталийското блато, известно в района като Блатото), и по плажа да се приберем в Крапец Основната трудност в началото беше да разберем къде е пътя, ако изобщо има такъв - с много питане стана ясно, че с кола това е невъзможно, но пеша става (Ура!). От "Златна Рибка" тръгнахме пеша по черния път, който върви точно до езерото (на изток в началото), което рядко се вижда заради високата растителност. След 15-20 минути се стига до една вишка (кула), на която е препоръчително да се изкътери човек, а за награда ще получи великолепна гледка към Дуранкулашкото и Кантарлийското езера, плажа/морето, Карталийския нос/къмпинг "Космос" и околните плодородни ниви. По-нататък пътя ще Ви отведе до изоставена и частично разрушена сграда, бивша биволарна. След нея в дясно се виждат празни водоеми, които очевидно някога са били пълнени с вода от Езерото/Блатото и са стари рибарници. Някъде около първия рибарник има път надясно към плажа, който ние подминахме понеже изглеждаше не използван от дълто време - фатална грешка, той е правилния пряк път към плажа, който е примерно само на 150—200 метра! Ние продължихме да си обикаляме покрай Блатото и когато видяхме къмпинг "Космос" на 100на метра от нас ни се наложи да обикаляме още над километър за да стигнем до него. Наистина, обикалянето на Блатото си е преживяване само по себе си (може да стане и с кола, но е добре тя да е високо проходима) с хубави гледки към водата и може да зърнета някоя друга летяща твар, каквито постоянно се чуват от Блатото, но въпросната грешка ни струваш примерно 2 часа допълнително ходене по черни пътища и после по плажа на Дуранкулак.
    Добрахме се в къмпинг "Космос", където се подкрепихме и починахме. Оттам, след 2.5 часа ходене се прибрахме в Крапец. Макар и изморени, се любувахме на хубавите плажове и морски пейзяжи.
    Достоен за признание факт: Наш Пешо издържа на цялото това непредвидено изпитание, при това по джапанки (от тези дато Ви се завират между пръстите на едно място)! Браво на Пешо!

9 Септември 2012 г.

    Денят на раздялата, но без него не може! За да се видим пак е нужно да се разделим!


 
® “СБОРИЩЕТО на физиците 1981”  © ➜ Автор/От: Божидар Илиев (Божо) 2006—2024