Forward, the science is a sun ...
Dropdown Menu
Dropdown Menu
Предишна Страница/Назад
Следваща Страница/Напред
Основен Списък
Търсене
 
Фото-Отчет за
Карловското сборище 2014
състояло се от 02 до 06 май 2014 г.

Випуск 1976—1981 физика на СУ “Св. Климент Охридски”
(Съкратен вариант)

Благодарности на:

Участниците

На Карловското сборище 2014 присъстваха 15 човека:

Мястото

Специални албуми

Внимание:
Към 29 май 2014 г. това са най-пълните и актуални списъци със забележителности на градовете Карлово, Калофер и Сопот и на село Старосел и околностите му в Интернет.
  1. град Карлово:
  2. град Калофер:
  3. град Сопот:
  4. село Старосел и околностите му:

Най-добрите снимки от Карловското сборище 2014

Божовата класация за резултата от дейсността на сборищните папараци:


2 Май 2014 г.

Първите седмина ентусиасти се събраха по обед в град Казанлък. Поради липса на време обеда беше пропуснат и заменен с разходка из Центъра на града. Прекарахме около 2 часа в Историческия музей и Картинната галерия, които се помещават в една и съща сграда. Уредника Иво Косев ни изнесе великолепна беседа за кулнурно-историческото наследсво на района, от която научихме много. Посетихме и Музея на розата, от който всички бяхме разочаровани - там буквално нямаше какво да ни покажат - основаната атракция са казаните за дестилация на розово масло (нещо близко до казаните за ракия), които съчетани с малкото обаснения на уредничката осмислиха разглеждането на музея.

В град Калофер вече станахме деветима. Естетвено посетихме Националния музей "Христо Ботев" и Даскъл Ботьовото училище (поръчахме си и беседа - винаги има нещо во да научим!). След кратка разходка из Центъра се разделихме на две групи, едната потегли към град Карлово, а другата посети девическия и мъжкия манастири. И дната са приятни местенца са добре подържани дворове и сгради. Особенно се впечетлихме от мястото, където е разположен Калоферския мъжки манастир, до който се стига по асфалтоф път, на който на повечето места му липсва асфалта.

Към 19 часа всички вече се бяха настанили в хотел "Ханът" (вижте писмените ни впечатления от него). Последва вечеря в ресторант "Дионисий" (тел. 0898-747-479, 0335-93-412) в Карлово - изключително удачен избор на Мариана Маринова, ниски цени, големи порции и великолепно приготвена храна.

3 Май 2014 г.

Денят беше посветен на разглеждане на забележителности на град Карлово. Екскузовод ни беше нашата състудентка Мариана Маринова. Като начало обиколихме архитектурно-историческия резерват "Стария град". Там се намират редица сгради-паметници на културата, паметника на Васил Левски, паметника на майката на Христо Ботев, две църкви, Историческия музей на Карлово и т.н. Оттама се отправихме през градския парк къв ВЕЦ "Карлово" и водопада "Сучурум". После петима "екскурзианти" потеглиха към Кръста (мереклии за по-валечно пешеходстване нямаше изключая Божо), а останалите се настаниха за обед в мехара "Воденицата", която е близо до бюст-паметника на Присто Проданов в градския парк. В късния следобед минахме покрай "училището на Мариана" "Христо Проданов", след което влязохме в Националния музей "Васил Левски". Последва разходка из Центъра на град Карлово, отмора и вечеря в ресторанта на хотел "Ханът".

4 Май 2014 г.

Към 9:30 се отзоваваме в град Сопот. Разглеждаме къщата-музей Иван Вазов и центъра на град Сопот. Разхождаме се из Девическия метох, където виждаме и Радиното училище описано от Иван Вазов в "Под игото". Разглеждаме Сопотски манастир "Св. Спас". С близкия Лифт Сопот (рабитеше само до втора станция) се изкачваме до местността "Почивалото", където се разхождаме любувайкисе на откриващите се гледки към град Сопот и Стара Планина. След обилно обедно похапване се отправяме към Аневското кале, което съзерцаваме от далече поже мизерния дъждец влияе вредонсно на всички с изключение на Божо. Приди вечеря правим почти двучасова разходка из град Карлово.

5 Май 2014 г.

Основната ни цел е Тракийския култов комплекс в „Четиньова могила" близо до село Старосел - тове уникално място, което си заслужава да се види. Уредничката на компрекса напълно безплатно ни изнася беседа ... Преди всичко е уникален строежа на могилата: каменни блокове захванати с железни скоби, отгоре затварянето е с масилна 70см каменна плоча. На плакатите пред входа виждаме намерените предмети, които се намират ва Националния исторически музей в София. На връщане, примерно на 200 метра от паркинга на Комплекса близо до параклиса "Св. Спас" виждаме първия и единствен Тракийски храм с колони в основата на Тракийската могила "Хоризонт", която е в основата на Черньовската могила. После се отбиваме във Винарския комплекс Старосел и се оставяме в ръцете на "екскурзовод" да ни разведе из Винарската изба - минавка, не виждаме нищо ново и 15 минути от 20те на разглеждането слушаме раклами. Тук се разделяме с Малина и Дю Бала. За обед се курдисваме в ресторант в град Хисаря, където към нас се присъединяват Ненка и Оги - докато вали напоително, ние си погапваме и попийваме. В анхеологическия музей в Хисаря изслушваме увлекателната беседа на уредничката. В съседна сграда се помещава и етнографска експозиция, за която важи билета от музея, както проделжение на започнатата там беседа. Разхождаме се из Хисаря и парковете му, пийваме минерална водица, удивляваме се на Крепостната стена опасваща някогашния град, и поглеждаме в Тракийската могила - малко разочароващо защото единственото съществено нещо там е малка подова мозайка. Поизморени решаваме да се прибираме. За около час-два отмаряме в хотела и цъфваме на Традиционната ни Официална вечеря на Сборището.

6 Май 2014 г.

Няма как, и Карлоското сборище си има край! Събираме се на закуска и ... всеки си хваща пътя към дома, Но и това не е края! Пътьм поглеждаме в село Търничане, но нямаме късмет да влезем в местната Розоварна. В село Турия (община Павел баня) видаме местното читалище и родната къща на писателя Чудомир. Отбиваме се до село Скобелево (община Павел баня), където е Етнографски компрекс Дамасцена- слаба работа, ако се чудите къде да хвърлите 6 лева (включващи 3 минутна беседа), можете да го направите и тук. За капак на всичко се отбихме и във Ферма за Щрауси "Четири сезона" в село Скобелево, където се отглеждат 4 двойки щрауси - виждаме живи щрауси (цена 2 лева за входа) и похапваме крем карамел от щраусови яйца (2.50 лева).


 
® “СБОРИЩЕТО на физиците 1981”  © ➜ Автор/От: Божидар Илиев (Божо) 2006—2024